Aceasta este pagina de intrebari si raspunsuri a proiectului POSDRU ACCES ID 149677. Puteti trimite intrebarile dvs. referitoare la concurs, activitatile si serviciile din cadrul proiectului ACCES catre expertii proiectului. Raspunsurile date la intrebarile dvs. vor fi publice si vor putea fi citite de toti vizitatorii paginii.
- Daca aveti de pus o intrebare sau mai multe, completati cu datele dvs (nume, varsta, localitate), apoi descrieti cat mai exact ce doriti sa aflati in zona denumita „Intrebarea dvs.”
- Raspunsul la intrebare sau intrebarile dvs va fi formulat in acceasi sectiune in prelungirea intrebarii.
Buna ziua,
Sunt inscris in proiect din Timisoara si as avea 2 intrebari legate de concursul de planuri de afaceri:
1. Am citit ca in urma proiectului finantat trebuie angajate minimum 2 persoane. Este in regula daca 1 din aceste persoane este chiar cel/cea care a castigat proiectul?
2. In cazul in care, datorita schimbarilor economice ideea de afacere esueaza la un moment dat si trebuie sa declare falimentul, care este raspunderea persoanei care a primit finantarea?
Raspunsurile la intrebarile dumneavoastra sunt urmatoarele:
1)Daca va incadarati in categoria de tinar absolvent al unei institutii de invatamant secundar sau tertiar pana in 2014, puteti fi una dintre cele 2 persoane angajate pentru minim 6 luni de la finalizarea investitiei conform cap. II art. 17, aliniatul 12, pag 14 din Metodologia si Regulamentul privind Organizarea si desfasurarea Concursului de Idei de Afaceri:
„ Beneficiarii schemei de ajutor de minimis au obligatia de a crea cel putin 2 locuri de munca pentru tineri absolventi ai unei institutii de invatamant secundar si tertiar pana in 2014 inclusiv in cadrul intreprinderii nou infiintate si de a mentine aceste locuri de munca cel putin 6 luni dupa finalizarea investitiei”
2)Daca falimentul este declarat in perioada celor 3 ani in care trebui sa mentineti investitia finantanta (sa tineti afacerea deschisa) trebuie sa rambursati schema de ajutor de minimis conform cap. II art. 17, aliniatul 11, pag 13 din Metodologia si Regulamentul privind Organizarea si desfasurarea Concursului de Idei de Afaceri:
„Beneficiarii schemei de ajutor de minimis au obligatia de a mentine investitia finantata in cadrul prezenteti scheme de ajutor de minimis pentru o perioada de cel putin 3 ani dupa finalizarea investitiei”
Mulțumesc mult pentru clarificări.
Buna ziua, am o intrebare legata de persoanele eligibile pentru aplicare la concurs: pot fi si persoane juridice deja infiintate, care se angajeaza sa infiinteze o intreprindere in cazul castigarii concursului? Daca da, aplicantul trebuie sa fie conducatorul respectivei persoane juridice?
Multumesc!
Concursul de idei de afaceri este deschis doar persoanelor fizice.
Conditiile de eligibilitate a participantilor sunt cuprinse in Capitolul II , art. 12 din Metodologia si Regulementul Privind Organizarea si Desfasurarea Concursului de Idei de Afaceri.
Conform Capitolul I, art.3 subventia va fi acordata pentru minim 40 de intreprinderi nou infiintate.
Buna,
Am o intrebare legata de importul extracomunitar deoarece nu am gasit nimic despre acest lucru. Putem achizitiona echipamente sau materiale consumabile din alte tari decat cele din UE ?
Nu se admit importuri extracomunitare din alte tari decat cele ale UE in prezenta schema de minimis.
Buna ziua,
Imi puteti spune, va rog, daca Planurile de Afaceri impreuna cu Anexele aferente trebuie depuse personal sau pot fi transmise si prin posta in cazul in care aplicantul are domiciliul in alt judet decat Bihor si Timis. Va multumesc!
Planul de afaceri impreuna cu Anexele aferente se depun la sediul Fundatiei Serviciilor Sociale Bethany din Timisoara, Str. Dorobantilor, Nr. 4, Jud. Timis sau la Centrul de Initiere Afaceri din Oradea, Str. Vladimirescu, Nr. 42, Jud. Bihor . Planul de afaceri impreuna cu anexele se depun personal de catre participant sau de catre o alta persoana desemnata cu imputernicire notariala de catre participant.
Informatii prealabile si reguli procedurale in cadrul perioadei de inscriere la concursul de planuri de afaceri sunt prevazute la Capitolul III, din Metodologia si Regulamentul Concursului de idei de afaceri.
Buna ziua,
as avea si eu doua intrebari:
1) In ghid se folosesc adesea termenii ‘beneficiar’, ‘solicitant’ . Ambele se refera la mine, persoana care depun planul de afaceri?
2) Trebuie angajat un manager si un responsabil financiar? Eu nu pot fi manager (se cer studii superioare finalizate şi competenţe specifice managementului de proiect dobândite în urma unor cursuri/studii de specialitate sau exerienta)?
Si, se incarca documentele si online sau ajunge predarea lor personala?
1) Vă rog să specificați mai exact .
2) Beneficiarul schemei de ajutor de minimis are obligația de a crea minim 2 locuri de munca pentru tineri absolvenți ai unei instituții de învățământ secundar sau terțial până în 2014 inclusiv. Tinerii absolvenți trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18-35 ani, la data operaționalizării firmei.
3) Documentele nu se încarcă online.
Planul de afaceri impreuna cu Anexele aferente se depun la sediul Fundatiei Serviciilor Sociale Bethany din Timisoara, Str. Dorobantilor, Nr. 4, Jud. Timis sau la Centrul de Initiere Afaceri din Oradea, Str. Vladimirescu, Nr. 42, Jud. Bihor . Planul de afaceri impreuna cu anexele se depune personal de catre participant sau de catre o alta persoana desemnata cu imputernicire notariala de catre participant.
Documentele care trebuie depuse sunt cuprinse la Capitolul III, din Metodologia si Regulamentul Concursului de Idei de Afaceri.
Buna ziua,
Va deranjez cu o intrebare referitoare la tipurile de cheltuieli FEDR aferente functionarii intreprinderilor. In cazu-mi specific, am gasit o locatie ideala, la pret de chilipir si s-a semnat un precontract de inchiriere conditionat de perioada de sustanebilitate. Locatia respectiva necesita imbunatatiri serioase de structura a.i. sa respecte normele pertinente la securitatea si sanatatea muncii si sa permita desfasurarea optima a activitatilor. Exista un plafon maximal din schema de minimis ce poate fi folosit in vederea reabilitarii spatiului operational? Din estimarile de specialitate, aproximativ 40% din ajutorul de minimis s-ar cheltui pe reabilitare. Este acest lucru in concordanta cu prevederile legale? Am citit atat anexa 2 cat si anexa 3 cap-coada, dar nu am gasit raspunsul la aceasta intrebare. Va multumesc anticipat.
Cheltuielile de tip FEDR aferente funcționării întreprinderilor nou înființate în cadrul proiectului nu sunt plafonate. Cu toate acestea, în cadrul procesului de selecție a ideilor de afaceri, beneficiarul finanțării nerambursabile se va asigura, pentru fiecare idee de afaceri selectată, că finanțarea va fi acordată cu prioritate pentru investiția în capitalul uman și nu pentru investiția în infrastructură.
Persoanele cu vârstă cuprinsă între 18-35 de ani, dar care devin absolvente în anul 2015 nu pot fi beneficiare ale acestui proiect, așa este?
La concursul de idei (planuri) de afaceri pot participa persoane cu vârsta peste 18 ani, care doresc să inițieze o activitate independentă, în regiunile de implementare ale proiectului(Vest si Nord Vest) si care au domiciliul/resedinta intr-unul din cele 10 judete.
Competitie de idei (planuri) de afaceri este deschisă publicului larg.
Beneficiarii schemei de ajutor de minimis au obligația de a crea cel puțin 2 locuri de muncă pentru tineri absolvenți ai unei instituții de învățământ secundar sau terțiar până în 2014 inclusiv. Tinerii absolventi trebuie sa aibă vârsta cuprinsă între 18 – 35 de ani la momentul angajării in intreprinderea nou creata.
Cofinantarea minima este de 2% sub forma de bani, si inca minimum 3% in natura? In grila de evaluare optiunea este ‘Cofinanțare intre 5% si 15%’, deci nu poate fi mai mica de 5%.
Cu alte cuvinte minim 5% , din care doar 2% obligatoriu bani, restul poate fi sub forma de obiecte?
Beneficiarii schemei de minimis vor asigura contributia proprie pentru ajutorul de minimis primit in procent de 2% din totalul cheltuielilor eligibile. Cofinantarea intre 5% si 15%, nu este o conditie obligatorie,dar ea se puncteaza conform grilei de evaluare Faza B daca se asigura acesta contributie.Obligatoriu trebuie sa asigurati cei 2% din totalul cheltuielilor eligibile, prevazuta in bugetul schemei de minimis.
Buna ziua,
ma puteti ajuta va rog cu doua clarificari?
– Un plotter Epson de mari dimensiuni B0 care imprima pe rola chiar pe panza canvas si alte materiale pana in 300 gr. e considerat in cadrul echipamentelor ca o imprimanta sau e echipament eligibil in integralitatea lui?
– pretul maxim pentru Calculator de 3500 ron inclusiv TVA, cuprinde si monitorul? sau monitoul poate fi eligibil separat? daca e separat care ar fi suma maxima eligibila?
multumesc,
Pentru a vedea care sunt cheltuielile eligibile plafonate va rugam consultati Cap. II : CONDITII DE ELIGIBILITATE ALE PARTICIPANTILOR.CONDITII DE ELIGIBILITATE ALE CHELTUIELILOR, ALE ACTIVITATILOR SI ALE PLANURILOR DE AFACERI DIN SCHEMA DE AJUTOR DE MINIMIS SPRIJIN PENTRU ANTREPRENORI SI GHIDUL CONDITII SPECIFICE CERERE DE PROPUNERI DE PROIECTE DE TIP STRATEGIC, ART.19 CHELTUIELI CE INTRA SUB INCIDENTA AJUTORULUI DE MINIMIS SUNT CUPRINSE IN CONDITII CERERE DE PROPUNERI DE PROIECTE DE TIP STRATEGIC PAG.16. din Metodologia si regulamentul de participare la concurs. Un desktop este luat in considerare cu tot cu monitor.